Dalarna Media Library: Sweden

09-dalarna-media-library

Adept worked with an international team to create for Dalarna Media Library a multi-functional design laid out as a “spiral of knowledge” that naturally integrates into the surrounding landscape at the Dalarna University Campus in Falun, Sweden.

Dalarna Media Library is organized as a “spiral of knowledge” identifying a new library culture that stages a wide range of experiences and inspiration.
The natural terrain of the surrounding landscape continues as a ramp that spirals up through the central atrium of the library – its heart – where all search of information and orientation take place.

The spiral of knowledge creates a varied study environment allowing the students to move about in the heart space of the library or to withdraw to more quiet and calm areas along the facade. The variation of sound levels and the differentiation of activities creates a versatile library that is rich in experiences. The building has its very own spatial character uniting library and multi-media functions to create synergy with the existing university complex.

The characteristic double facade with reflecting horizontal lamellae fronting a wood cladding is developed in collaboration with Danish artist Jeppe Hein. Instead of creating an isolated piece of art work Jeppe Hein and Adept has developed the competition design for the facade into a detailed and refined expression with an immateriality that mirrors its surroundings and the people in it with broken reflections. The lamellas are made from highly polished stainless steel while their wooden background is a Siberian larch.

The new library is the main attraction and new entrance arriving to the university. To emphasize this, the surrounding spaces are transformed from a large parking lot to an integrated urban plaza, which handles the user and visitor flows at the same time as it optimizes the public spaces around the building into defined activity zones and recreational areas. The library functions are pushed onto the new plaza marking the new main entrance with life and activities. Dalarna Media Library will come to attract the community of Falun acting as a motivating generator for both citizens and local businesses.

Dalarna Media Library, Falun, Sweden
Program: media library
ArchitectsAdept
Engineers: Ramböll Sweden Ab, Sweco Systems Ab, Brandskyddslaget
Facade in collaboration with: Jeppe Hein
Competition Team: Adept, Rambøll, Sou Fujimoto, Topotek1, Bosch & Fjord
Client: Förvaltningsbolaget Högskolefastigheten Ab
Contractor: Hmb Construction Ab
Area: 3,000 sqm
Completion: 2014

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s