Dalarna Media Library: Sweden

09-dalarna-media-library

Adept worked with an international team to create for Dalarna Media Library a multi-functional design laid out as a “spiral of knowledge” that naturally integrates into the surrounding landscape at the Dalarna University Campus in Falun, Sweden.

Dalarna Media Library is organized as a “spiral of knowledge” identifying a new library culture that stages a wide range of experiences and inspiration.
The natural terrain of the surrounding landscape continues as a ramp that spirals up through the central atrium of the library – its heart – where all search of information and orientation take place.

The spiral of knowledge creates a varied study environment allowing the students to move about in the heart space of the library or to withdraw to more quiet and calm areas along the facade. The variation of sound levels and the differentiation of activities creates a versatile library that is rich in experiences. The building has its very own spatial character uniting library and multi-media functions to create synergy with the existing university complex.

The characteristic double facade with reflecting horizontal lamellae fronting a wood cladding is developed in collaboration with Danish artist Jeppe Hein. Instead of creating an isolated piece of art work Jeppe Hein and Adept has developed the competition design for the facade into a detailed and refined expression with an immateriality that mirrors its surroundings and the people in it with broken reflections. The lamellas are made from highly polished stainless steel while their wooden background is a Siberian larch.

The new library is the main attraction and new entrance arriving to the university. To emphasize this, the surrounding spaces are transformed from a large parking lot to an integrated urban plaza, which handles the user and visitor flows at the same time as it optimizes the public spaces around the building into defined activity zones and recreational areas. The library functions are pushed onto the new plaza marking the new main entrance with life and activities. Dalarna Media Library will come to attract the community of Falun acting as a motivating generator for both citizens and local businesses.

Dalarna Media Library, Falun, Sweden
Program: media library
ArchitectsAdept
Engineers: Ramböll Sweden Ab, Sweco Systems Ab, Brandskyddslaget
Facade in collaboration with: Jeppe Hein
Competition Team: Adept, Rambøll, Sou Fujimoto, Topotek1, Bosch & Fjord
Client: Förvaltningsbolaget Högskolefastigheten Ab
Contractor: Hmb Construction Ab
Area: 3,000 sqm
Completion: 2014

Mölle: house by the sea

01b-molle-by-the-see-oscarson

Mölle is an extreme location with regards to topography and landscape, as well as history and aura.
Around the turn of the century 1900, Northern Europeans were migrating to “Sinful Mölle” – where men and women were allowed to enjoy each other’s company at the same beach – leaving a trace of eccentric and experimental architecture from the first half of the 20th Century. However, from that point in time and onwards, experimentation has been overpowered by conservation. The ambition has been to recover Mölle’s dormant architectural tradition, extrapolating it into the 21st Century, while providing a house for generations to come suited for an open minded family, presently with one child.

The building expresses both contrast and tenderness in relation to site and context. Its volume has been kept low, without any plinth or pitched roof. Facing Öresund, the terraced site has an ocean view, but the building questions the convention to turn all rooms towards that same view – the site has many qualities all around, with stone and brick walls, vegetation, and an old ice cellar semi-submerged into a hill.
The building’s shape divides the site into different exterior spaces and provides a softly divided sequence to the interior. Not immediately perceptible, the graphic form of the plan results in a building volume that rather reads as a fragmentized whole – from some angles striking, from other angles neat.

On the ground floor, a pilotis space wrapped in low iron glass, with sliding doors and undivided panels of up to almost 7 meters wide, the garden and its stonewalls frame the interior space. The upper volume is resting on a slender steel structure in an abrupt collision between glass and saw finish Douglas planks in jumbo format – a facade which is the first of its kind, just like Mölle’s most famous house Villa Italienborg’s chess-board ethernet shingles facade was, back in the days.

Mölle by the Sea, Mölle, Sweden
Program: single-family house
Architect: Elding Oscarson (Jonas Elding, Johan Oscarson, Yuko Maki, Gustaf Karlsson)
Textile: Akane Moriyama
Client: private
Area: 300 sqm
Completion: June 2013

Fuente: domusweb.it

Unbelievable Icehotel Tradition Continues in Sweden

BY ALLIE EARLY

d23

We’ve seen many incredible designs from Sweden’s Icehotel contest in Jukkasjärvi, but 2013’s edition offers sculptures even more impressive than in previous years. Created anew every year (for obvious reasons), the Icehotel is located north of the Arctic Circle and always encompasses several themed rooms from noted artists.

d41

The room featured here is the work of Luc Voisin and Mathieu Brison of Les Ateliers de Germaine, embodying “a postcard from France.”

d15

Inside, the room offers an outline of the Sacré-Cœur basilica, rooftops, chimneys and illuminated windows. This is the 24th year of Icehotel.

Check out photos of previous years’ submissions below:

d51

d9

fuente: hauteresidence.com