Tag Archives: Mecanoo

Mecanoo: Rabobank

01-mecanoo-rabobank

The intent underlying Mecanoo’s design of the Rabobank Westelijke Mijnstreek Advice Centre, located on a small hill, is the development of a cooperative bank extending its invitingly arms to society.

Sittard is located in the rolling landscape of Limburg (The Netherlands), the province of the bronze-green oak and the soft yellow marl. The cooperative Rabobank wanted to combine smaller branches within a large centrally-located advice centre near Sittard station.

Upon entry under the curved ceiling with sculptural skylights, you can survey, in one glance, the whole building and your curiosity is further ignited for activities on the upper floors. These are designed as staggering terraces that meander around the loft as a white ribbon. They invite you to take the zigzagging stairs and not the elevator. The focal point of the central hall is the auditorium which, remarkably, was not in the original brief. In this area, Mecanoo designed a staircase tribune that accommodates flexible workspaces.

The brushed oak panelled walls in the building form a unity with the tribune and furniture. Here, a transparent curtain with different shades of silver and blue designed by Petra Blaisse of Inside Outside runs on a 60-meter long track that winds above the tribune. Diverse spaces and atmospheres can be created by altering the position of the curtain parts. Silver squares in it reference the playful square windows in the building’s facade. It consists of special masonry of yellow clay to which marl has been added. The white-yellow mottled bricks are here and there interspersed with stones with a glaze layer in the small hole, creating a tactile facade.

The entire ground floor including the restaurant is open to the public. Both employees and customers can use the workplaces in the auditorium, just as in a modern public library. The upper office floors are only accessible to staff via a pass system on the first floor. Here you can choose whichever workplace suits your demands: a small room for concentration, a more spacious room for working in a team, a large zigzagging table where you can informally work and chat, as well as open areas for meeting and exchanging ideas, individual work stations along the mezzanine, niches in the oak wall and both small and large conference rooms for gatherings. To provide a high quality acoustic environment, the call centre has its own space on the first floor with a beautiful view. A glass separation ensures that it is visually connected to the rest of the staff.

The advice centre is rated BREEAM Very Good. The bank is connected to The Green Network in Sittard, which makes use of residual heat from the Chemelot industrial zone. The building has energy-saving installations, high insulation and triple glazing. Climate ceilings control ventilation, heating and cooling through radiation without moving air. In addition, the building has a flat panel air conditioning system facing south. In warm weather a transparent screen automatically drops in front of the glass facade. The screen reflects the solar energy, while the heat of the sun between the facade and the screen is mechanically extracted so that the auditorium remains pleasantly cool. Plenty of daylight is obtained through the numerous skylights and the large transparent facades.

Rabobank Westelijke Mijnstreek Advice Centre, Sittard, The Netherlands
Programme: offices, advice centre
Architects: Mecanoo
Structural engineer: Bartels Ingenieursbureau B.V.
Electrical and mechanical engineer, acoustics, building physics and fire safety consultant: Nelissen Ingenieursbureau B.V.
Light consultant: Studio Rublek
City council consultant: LPB Sight
Technical landscape consultant: Plangroep Heggen BV
Costs consultants and project management: Duckers & de Cock
Client: Rabobank Westelijke Mijnstreek
Completion: 2014

fuente: domusweb.it

Mecanoo: Biblioteca en Birmingham

mecanoo_centenarysq_4317_051

Plaza del Centenario, la plaza pública más grande en el centro de Birmingham, en la actualidad carece de cohesión o una identidad o una atmósfera clara. El diseño de Mecanoo transforma la plaza en uno con tres ámbitos distintos: monumental, cultural y de entretenimiento. Estos palacios forman una narrativa urbana de períodos importantes de la historia de la ciudad, el Teatro Repertorio (REP), un edificio de hormigón de 1960, la Biblioteca de Birmingham, diseñada en 2009 y Baskerville House, un edificio de piedra arenisca diseñado en 1936.

La ruta peatonal más concurrida de la ciudad, lo que Mecanoo llama a la línea roja, lleva a los peatones a la Plaza Centenario. El voladizo de la biblioteca no es sólo una gran marquesina que proporciona refugio a la entrada común de la Biblioteca de Birmingham y el REP, sino que además, constituye un balcón grande con vistas de la ciudad de los eventos y acontecimientos en la plaza.

La Biblioteca de Birmingham es un edificio de cristal transparente. Su piel delicada filigrana se inspira en la tradición artesanal de esta ciudad que alguna vez fué industrial. Con sus muchas funciones diferentes, la biblioteca está envuelta en un diseño de filigrana de círculos de metal que son historias entrelazadas y refinadas de patrimonio industrial, la joyería, las personas y el conocimiento. Los círculos grandes pueden simbolizar la artesanía de la industria del acero, mientras que los más pequeños pueden referirse a la tradición de 200 años de artesanía de los herreros de oro y plata de la joyería barrio de Birmingham, único en el Reino Unido y en todo el mundo.

Rodantes y escaleras mecánicas colocadas de forma dinámica en el corazón de la biblioteca formulan conexiones entre los ocho espacios circulares dentro del edificio. Estas rotondas desempeñan un papel importante no sólo en la ruta a través de la biblioteca, pero también proporcionan luz y ventilación natural. La rotonda en la azotea alberga la Sala Memorial de Shakespeare, diseñada en 1882. Esta sala de lectura victoriana está llena de madera de la primera Biblioteca Central de Birmingham. Su posición destacada como un nido de águilas en la azotea hace que esta sala delicada sea visible desde la plaza. El REP con su auditorio único y hermoso será renovado. Se crearán nuevos talleres, alojamiento del personal y una sala común y sala de entrada, tanto para el REP como para la biblioteca.

La Biblioteca de Birmingham es un excelente edificio BREEAM nominal e incorpora sistemas de aguas grises y las bombas de calor geotérmicas. La biblioteca es un edificio transparente, que mantiene la eficiencia energética a través de la capacidad de amortiguación de la masa del edificio y las aurículas. Protección solar y los materiales reflectantes en las fachadas bloquean los fuertes rayos del sol durante el apogeo de la tarde al tiempo que permite la luz natural en el interior. La planta baja se beneficia de la masa del suelo que proporciona amortiguación y aislamiento. El patio circular excavado en la plaza crea un espacio exterior protegido e invita a luz natural al interior del edificio. El edificio incorporará un modo mixto y la estrategia de ventilación natural. La fachada responde a las condiciones y las aberturas exteriores que permitirá la entrada de aire fresco y de salida. La adición de los espacios ajardinados techo blando mejorará aún más las condiciones del entorno inmediato.

This slideshow requires JavaScript.

Fuente: domusweb.it